Wat zijn mijn rechten als huurder?

Door het tekort aan woningen voor studenten en starters verkeren Amsterdamse verhuurders in een luxepositie. Daar maken ze regelmatig gebruik van door de rechten van huurders te schenden, bijvoorbeeld door onwettig hoge huurprijzen te vragen of onvoldoende onderhoud te plegen. Als huurder hoef je dat niet te accepteren. Huurders hebben in Nederland namelijk veel rechten. Wil je meer weten over je rechten of je contract laten bekijken? Kom naar de huurrechtendag op de Roeterseilandcampus in de A-hal op 9 november! Hier zal een team van specialisten klaar zitten om je te helpen met je huurcontract.

Zelfs als je geen officieel huurcontract hebt, heb je vaak rechten. Een mondelinge afspraak is namelijk ook geldig, hoewel het bestaan van zo’n afspraak soms moeilijk te bewijzen is als er een huurgeschil is. Als je kunt aantonen dat je gedurende de huurperiode een maandelijks bedrag aan huur hebt betaald, dan wordt een huurovereenkomst (en dus huurbescherming) al snel aangenomen. Zorg er dus voor dat je in dat geval de huur via de bank betaalt en niet contant. Betaal je toch contant, vraag dan om een kwitantie.

Ook over huurprijzen zijn afspraken gemaakt waar je je als huurder op kunt beroepen. Er bestaat namelijk een puntensysteem, het Woningwaarderingsstelsel (WWS), dat bepaalt wat de maximale huur is die voor een kamer gevraagd mag worden. De berekening van de maximaal redelijke huur gaat verschillend voor zelfstandige en onzelfstandige woningen. Bereken hier de maximale huur voor zelfstandige woningen en hier de maximale huur voor onzelfstandige kamers. In Amsterdam betalen studenten gemiddeld zo’n 160 euro te veel. Als je ook te veel huur moet betalen, kun je contact opnemen met ons rechtsbureau via rechtsbureau@asva.nl.

Wat we ook veel zien is dat verhuurders of makelaars sleutelgeld of bemiddelingskosten in rekening brengen. Dit is nooit toegestaan. Ook is het vaak niet toegestaan om tijdelijke contracten aan te bieden. Kijk voor meer informatie over je rechten als huurder bij de Veel Voorkomende Vragen van het ASVA Rechtsbureau.

Staat je vraag hier niet bij? Stuur dan een mailtje naar rechtsbureau@asva.nl of kijk op de website van !WOON. Dat is een stichting die informatie verschaft aan Amsterdamse huurders over hun rechten en huurders bijstaat in procedures om hun recht te halen.