Kamer huren

Tijdelijke kamerverhuur nu ook in Hostels & Hotels in Amsterdam check hier voor de mogelijkheden!

De ASVA studentenunie bemiddelt tussen verhuurders en studenten. Wanneer er een kamer wordt aangeboden, kan je als lid gratis reageren via de website. Bij het ASVA kamerbureau maak je als eerstejaars even veel kans op een kamer als een ouderejaars! De kamers die het ASVA kamerbureau aanbiedt worden namelijk onder de geïnteresseerden verloot, er wordt geen gebruik gemaakt van het opbouwen van inschrijftijd. Als lid van ASVA kun je mee doen aan elke loting.

ASVA bemiddelt kosteloos tussen verhuurders en de studenten om ervoor te zorgen dat er een goede en duidelijke verstandsverhouding ontstaat. Wanneer de woning is verhuurd gaat het contact verder met de verhuurder. Je kunt wel altijd je vragen stellen aan de studentenbalie.

Let op: de Amsterdamse woningmarkt is krap en veranderlijk. ASVA is geen eigenaar van kamers, maar bemiddelt tussen verhuurders en huurders. We kunnen niet garanderen dat we je een kamer kunnen aanbieden. Maar wanneer ASVA wel kamers aanbiedt, voldoen deze aan onze eisen, hebben ze een redelijke prijs en maakt elk lid een eerlijke kans.

Hoe werkt de kamerloting?

  • Allereerst moet je lid worden van ASVA om mee te doen aan de loting. Hier kun je meteen aangeven dat je een mail wilt ontvangen wanneer er een loting beschikbaar is.  Als er vervolgens een kamer verhuurd wordt kun je je op de site inschrijven voor de loting.
  • Inschrijven voor de loting is een kwestie van klikken op de knop aanmelden. Lees het stukje over de kamer echter wel eerst goed door, je moet namelijk aanwezig zijn op de voorgestelde bezichtiging.
  • Bij een woning van één persoon worden er meestal vijf studenten ingeloot. Wanneer je wordt ingeloot krijgt je een mail van de studentenbalie met de verdere procedure. Heb je geen interesse meer in de woning, mail dit dan naar studentenbalie. De studenten die zijn ingeloot mogen de woning bezichtigen. Na deze bezichtiging kiest de verhuurder de uiteindelijke huurder uit de studenten.

Bij ASVA mag je aan elke kamerloting meedoen. De enige voorwaarde die we stellen is dat wanneer je wordt ingeloot voor een woning je daar wel op reageert. Ook als je geen interesse hebt horen we dit graag, zodat we nog iemand anders kunnen inloten. Als je twee keer niet reageert nadat je bent ingeloot, kun je tijdelijk niet meer op kamers reageren.

Er zijn een aantal voorwaarden waar de kamers die ASVA aanbiedt sowieso aan voldoen. Je moet je kunnen inschrijven bij de gemeente voor de woning, er moet een (gedeelde) douche en keuken aanwezig zijn en de kamers zijn voor minimaal 3 maanden beschikbaar. Verder houdt ASVA rekening met het puntensysteem opgesteld door de Rijksoverheid.

Andere tips

  • In het kamerstappenplan van de ASVA studentenunie vind je een hoop informatie over het zoeken van een kamer. Van verschillende sites waar kamers worden aangeboden tot tips waar je bij een kamer op moet letten, het kamerstappenplan is stap één in het vinden van een kamer!
  • Op onze aparte facebookpagina worden ook een hoop kamers aangeboden vóór en dóór studenten. Wij controleren de berichten die worden geplaatst op een aantal eisen. Verder is het wel belangrijk zelf goed te blijven opletten op wat voor kamer je reageert; wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele misstanden.
  • Uiteraard, mocht het zover komen, kan je altijd contact opnemen met ons rechtsbureau (rechtsbureau@asva.nl) in geval van ongeregeldheden. Bij ons rechtsbureau kan je ook vragen stellen omtrent een contract dat je gaat ondertekenen of dat je al ondertekend hebt.