160 euro winnen?

Wil jij zomaar 160 euro winnen? Misschien kan dat wel! Heel veel Amsterdamse studenten betalen te veel huur voor hun kamer. Helaas hebben de meesten dat niet door, terwijl het je tientallen tot honderden euro’s per maand kan schelen!

Om je huurverlaging af te dwingen moet je naar de Huurcommissie stappen. Dat is een instantie die toetst of verhuurders zich wel aan de regels houden. Uit dit onderzoek van de Woonbond blijkt dat maar liefst 91% van de studenten die een procedure start, ook gelijk krijgt. En dat levert gemiddeld bijna €160 huurverlaging per maand op!

Betaal ik te veel?

Voor elke woning in Nederland geldt een maximaal redelijke huurprijs. Deze prijs wordt bepaald via het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Hierin worden allerlei factoren meegerekend, zoals de oppervlakte van de woning en de aanwezigheid van voorzieningen zoals een toilet en een eigen keuken.

Er zijn verschillende puntentellingen voor zelfstandige en onzelfstandige kamers. Op de website van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kan je berekenen hoe hoog de maximaal redelijke huur voor jouw kamer is. Kijk hier als je een zelfstandige kamer hebt (eigen keuken, douche en toilet), of hier als je een onzelfstandige kamer hebt (gedeelde voorzieningen).

Wat nu?

Als de huur die jij betaalt daadwerkelijk hoger is dan de maximaal redelijke huurprijs volgens het WWS, kan je naar de Huurcommissie stappen. Daar kan je een procedure beginnen tegen je huurbaas om de huur te verlagen.

Wees wel gewaarschuwd dat procedures bij de Huurcommissie soms maanden of wel meer dan een jaar kunnen duren. Het komt voor dat verhuurders tijdens deze periode weigeren het huurcontract te verlengen of op andere manieren huurders proberen te ontmoedigen om hun recht te halen. Vaak overtreden ze hierbij opnieuw de regels. Je kan altijd contact opnemen met ons of andere organisaties voor meer informatie over hoe je hiermee om kan gaan.

Voor advies over jouw procedure bij de Huurcommissie kan je altijd aankloppen bij ASVA’s Rechtsbureau door te mailen naar rechtsbureau@asva.nl. Een belangrijke partner van ons in de strijd tegen te hoge huurprijzen is !WOON, een stichting die inwoners van Amsterdam en omstreken helpt met allerlei kwesties rondom wonen. Het Juridisch Loket kan je bijstaan in je procedure bij de Huurcommissie.