Studiekosten

Elke vijf jaar doet ASVA een terugkerend onderzoek naar de studiekosten van studenten aan de UvA en de HvA. In dit onderzoek naar studiekosten is een vergelijking gemaakt tussen de studiekosten die studenten hebben en de norm die de IB-Groep en de UvA en HvA hanteren.

Waarom onderzoek?

Voor een optimale studie moet voorkomen worden dat studenten zich in allerlei bochten moeten wringen om aan financiƫle middelen te komen, waardoor ze onvoldoende tijd over houden om te studeren. Om deze reden hebben de IB-groep en hogere onderwijsinstellingen een kostennorm vastgesteld waar studiemateriaal niet bovenuit mag komen. De analyse in dit onderzoek moet uitwijzen of het studiemateriaal dat een opleiding voorschrijft qua kosten niet boven de norm van de IB-Groep en de UvA of HvA uitkomt.

Conclusies in het kort:

Van de zeven onderzochte UvA-opleidingen houden de meeste zich aan de norm van de IB-Groep en de UvA. Alleen Geneeskunde, Psychologie en Tandheelkunde overschrijden deze norm. Van de HvA-opleidingen overschrijden zes van de tien onderzochte opleidingen de norm. De meeste opleidingen geven de studiekosten aan in de studiegids. Slechts vier van de zeventien doen dit niet. De informatie over materiaalkosten in de studiegids is helaas vaak onjuist. Vaak komt dit doordat de gemiddelde studiekosten over de hele opleiding wordt aangegeven, terwijl de kosten per jaar sterk kunnen verschillen. ASVA pleit ervoor dat opleidingen de kosten per studiejaar aan gaan geven.Rapport: 

eindverslag.pdf